Дронове, с които ще се пази границата с Турция от очаквания наплив на бежанци, бяха показани в изложбата „Робохайтех“ по време на 72-ия международен технически панаир в Пловдив, който бе открит в понеделник. „Един от тези дронове е в състояние да покрива територия с дължина от 100 км, като на първо време 5-6 апарата са достатъчни, за да покрият цялата гранична бразда с Турция, която да бъде обхождана от летателните апарати на всеки 2 часа.

Ако времето на обход се намали на 20 или 30 минути, ще са необходими обаче по-голям брой дронове“, разкри проф. Димо Зафиров от Институт за за космически изследвания към БАН. Той очаква в най-скоро време да бъде обявена обществена поръчка за охрана на границите с дронове. „Тази обществена поръчка ще отнеме около 5-6 месеца.

Ако ситуацията е спешна и въпрос на дни, не е изключено да се премине на вариант за директно договаряне. Ние можем да реагираме мигновено, тъй като разполагаме с налични летателни апарати“, твърди проф. Зафиров, който е в ръководството на Българската дрон академия.

На щанда на родната дрон академия в палата 10 на панаира в Пловдив са изложени двата модела, като по-големият от тях е с ширина на крилете 9,2 метра, а по-малкият – 3 метра. „В началото на септември получихме от Швеция безпилотен самолет, който струва 140 000 лв. и е предназначен за наблюдение на крайбрежната ивица на територията на Община Бургас. Той се програмира и изпълнява мисията автономно.

Наземната станция за управление позволява предварително да се зададе полет, да се планира, симулира и после да се изпълни“, допълни проф. Димо Зафиров, работещ в Института за космически изследвания към БАН. В самите летателни апарати се монтират камери за видеонаблюдение.

Цените им варират от 2-3 хиляди лв. за дневно виждане до 10-12 хиляди лв. за мултиспектрални и термокамери за нощно виждане. Има и радари с триизмерно изображение на земната повърхност, но тяхната цена е от порядъка на 700 хиляди лева. „В състояние сме да изпълним всяко едно желание на „Гранична полиция“, след като оттам определят командните пунктове, от които ще се управляват дроновете, както и най-рисковите и по-малко рисковите зони“, твърди още проф. Димо Зафиров, който е сред главните организатори на първото издание на изложбата „Робохайтех“ на Международния панаир в Пловдив.