Дрон с камера за откриване на радиация е една от високотехнологичните атракции на 72-рия Международен технически панаир-Пловдив. Това съобщи проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания и технологии към БАН. Той допълни, че акцент на това изложение са мобилните роботи.

България е сред водещите страни, проектиращи и произвеждащи безпилотни летателни апарати за цивилно приложение. Техниката е част от изложбата „Робохайтех“ в 10-та палата на панаира.

Има мобилни роботи с размер на насекомо, има и с такъв на „Боинг 737“. Приложенията им са най-разнообразни – за наблюдение, охрана, противопожарна безопасност, при бедствия и аварии. Всеки ден в рамките на Международен технически панаир, който ще продължи до 1 октомври включително, ще се прави дрон шоу – демонстрации с летящи роботи и автомодели.

Техническият панаир беше открит от изпълнителния председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. На събитието присъстваха земеделският министър Десислава Танева, посланикът на Чехия у нас Душан Щраух, кметът Иван Тотев, народни представители, областният управител Здравко Димитров, митрополит Николай, директорите на панаира Иван Соколов и Богомил Бонев и др.